Poradna Varta Blue Dynamic 12V 44Ah 440A 544 402 044

Autor: | Vloženo: 02.04.2010 000 17:39 | Témata: Poradna Varta Blue Dynamic 12V 44Ah 440A 544 402 044

Jakou nabíječkou mohu bezúdržbovou baterii dobíjet mimo vozidlo

Nejezdím dlouhé trasy, musím častěji startovat, slyšel jsem, že bez údržbová bat. se nemůže dobíjet obyčejnou nabíječkou. Je to pravda?

  • Battery

    Battery

    21. dubna 2010 - Nejlepší odpověď Autor otázky označil tuto odpověď jako nejlepší.

    Bezúdržbovou autobaterii, mluvíme-li např. o Varta Blue Dynamic 44Ah, můžete bez problému nabíjet tak zvanou obyčejnou nabíječkou. Pojďme si však nejprve osvětlit co je to bezúdržová baterie a obyčejná nabíječka.
    Baterie nevyžadující absolutně žádnou údržbu prakticky neexistuje. Vždy je potřeba ji alespoň udržovat nabitou. Buď ji dobijete v autě (alternátorem) a nebo nabíječkou, právě např. z důvodu který uvádíte (časté starty, krátké jízdy). Baterie s přívlastkem bezúdržbová jsou takto nazývány především v souvislosti s kontrolou hladiny elektrolytu, potažmo doléváním „odpařivší se“ vody (voda se ztrácí díky chemickému procesu zvanému elektrolýza). Tomuto jevu je účinně zabraňováno díky speciálním příměsím, jenž jsou přidávány do olověných desek během legování (např. kalcium či stříbro). Proto bývá víko těchto baterií připevněné a do baterie se nelze dostat. Např. Varta řada Silver, Blue nebo Black Dynamic. V jiných ohledech se však stále jedná o konvenční zaplavené kyselinové baterie. A je tudíž možné je nabíjet i tak zvanými obyčejnými nabíječkami. Na co je však třeba brát především zřetel?
    Takzvané obyčejné (nebo-li transformátorové) nabíječky se dělí hned do několika skupin, podstatné pro nás jsou nyní však pouze dvě. První skupinu tvoří manuální nabíječky. Při jejich provozování je třeba být takzvaně na blízku, a akumulátor včas odpojit (nejlépe nabíječku vypnout). Tyto přístroje zkrátka nepoznají kdy má baterie dost! Druhou skupinu tvoří automatické nabíječky, a ty by měly proces nabíjení zvládnout zcela samostatně, bez přispění uživatele. Takovou nabíječku můžete teoreticky nechat bez dozoru jak dlouho je Vám libo, baterii nikdy nebude přebíjet, včas se vypne nebo přepne na udržovací režim. Vždy je však třeba mít na paměti, že každý přístroj se může porouchat, a proto nechat nabíječku zapnutou doma bez dozoru během Vaší dovolené, je méně vhodná varianta. Rozpoznání konce nabíjení u manuální (obyčejné) nabíječky, či volba správné nabíječky není žádná věda, ale je to na delší povídání. Rovněž je třeba dbát na správnou volbu výkonu nabíječky, ať už manuální či automatické (transformátorové či invertorové na principu spínaného zdroje). Více informací na stránkách dodavatelů.

    • Byla pro vás tato odpověď užitečná?
    • Ano (64)
    • Ne (5)

Tato otázka byla již uzavřena.

Autor otázky byl spokojen s obdrženou odpovědí, proto je otázka uzavřena a nelze na ni dále reagovat. Pokud se chcete zeptat na něco dalšího, položte novou otázku.