Poradna Autobaterie


Autor: | Vloženo: 14.06.2013 000 08:21 | Témata: Poradna Autobaterie

Jak naložit s novou částečně (udajně 75%) nabitou autobaterií?

Nyní v červnu jsem koupil autobaterii Bosch Silver 77 Ah (vyražen datum výroby 12/12 - asi tedy z 12 měs. 2012) a původní stará baterie se ještě trochu vzpamatovala, tak jsem novou hned neinstaloval, výměnu provedu na začátku července před cestou na dovolenou - jak s novou baterií Bosch? A) Nabít ji nejdříve komerční nabíječnou s 5 diodami signalizující dodávaný proud do plného výkonu? B) Nebo si ji mám nechat odborně nabít na plný výkon od odborníků? C) Nebo ji mám instalovat tak, jak je do auta?

  • 14. června 2013 - Nejlepší odpověď Autor otázky označil tuto odpověď jako nejlepší.

    Dobrý den,
    autobaterie typu WET (tedy drtivá většina baterií včetně této) se prodává plně nabitá z toho důvodu, že při neúplném nabití s delší dobou nepoužívání klesá životnost. Pokud leží baterie na skladě rok, pak se vrací výrobci, který ji zkontroluje a případně nabije aby byla opět použitelná. Pokud je ta Vaše výroby 1212, jsem toho názoru, že je aktuálně nabitá na 95-99%.

    A jak tedy s baterií naložit? přesně podle manuálu - vložte ji do vozu aniž byste s ní cokoli dělal. I kdyby skutečně měla 75%, neřešte to, auto si ji dobije. Na Vašem místě bych ji do vozu vložil aspoň týden před odjezdem na dovolenou - vyjímečně se mohou vyskytnout vadné kusy baterek a pokud byste náhodou takovou měl, poznal byste to v prvním týdnu ještě v Česku, čimž se vyhnete vybití někde daleko, kde nikoho neznáte.

    Za sebe Vám doporučuji, pokud stará baterie ještě slouží, vzít ji na dovolenou s sebou. Pokud byste novou baterii vyplácal (například necháte zapnutá světla, nebo máte v autě měnič napětí aby si děti mohly zapojit notebook), prostým propojením baterií startovacími kabely na 5-10 minut se baterie v autě probudí a tím můžete nastartovat. Pozor: při takovém startování dbejte, aby bylo v autě vše vypnuté a veškerá energie baterie mohla jít do startéru. Po nastartování nechte motor aspoň půl hodiny běžet, aby se baterie dobila.

    Dále pozor u nových bezúdržbových baterií (kterou ta Vaše je): tyto baterie vydrží hodně, ale nemají rády úplně vybití. Pokud byste ji skutečně úplně vybil, pokuste se ji co nejdříve probudit, aby si zachovala svou životnost. Pokud ji necháte zcela vybitou několik dní, bude na vyhození.

    Zdeněk Kopš, Autodíly-online
    http://www.autodily-online.cz/
    GSM: +420 722 534 802

    • Byla pro vás tato odpověď užitečná?
    • Ano (45)
    • Ne (3)

Tato otázka byla již uzavřena.

Autor otázky byl spokojen s obdrženou odpovědí, proto je otázka uzavřena a nelze na ni dále reagovat. Pokud se chcete zeptat na něco dalšího, položte novou otázku.