Poradna Varta Blue Dynamic 12V 40Ah 330A 540 126 033

Autor: | Vloženo: 22.08.2013 000 14:48 | Témata: Poradna Varta Blue Dynamic 12V 40Ah 330A 540 126 033

Kolik váží tato autobaterka, je ještě nějaká menší a lehčí?

Sháním jí jako zdroj pro hraní hudby venku v případech, kdy nebudu mít k dispozici zásuvku. Tedy aby se dala lépe přenášet. Resp. doporučili byste nějakou k tomuto účelu?

  • 22. srpna 2013 - Oficiální zástupce obchodu Autodíly online

    Dobrý den,
    tato bude jedna z těch lehkých, zhruba 10kg. Nicméně s kapacitou klesá doba po kterou budete hrát. Jestli se jedná o malinkaté rádio, vydrží to hrát asi celý den. Jestli je to již nějaké HiFi, obávám se, že s touto baterií vydržíte tak 2 hodiny. Pak by se Vám hodila nějaká s vyšší kapacitou, třeba 80Ah (a máte dvojnásobnou výdrž, ale také dvojnásobnou váhu, taková baterie váží více jak 25kg).

    Důležité ovšem je mít měnič napětí, protože běžné přístroje na zásuvku jsou na střídavý proud, kdežto baterie poskytuje jen stejnosměrný. Dalším aspektem měniče napětí je zvýšení napětí z 12V na 220V.

    Určitě ale musíte dbát na pohodlí baterie. Autobaterie jsou stavěné na použití v autech - tedy trvalé dobíjení alternátorem. Pokud necháte přes podzim a zimu baterii někde ve sklepě, může být její spolehlivost a kapacita další rok značně omezena. Další ohled berte na vyčerpání baterie - pokud ji vybijete zcela úplně, značně ji poškodíte. Pokud ji takto vybitou necháte celý den, pravděpodobně již nebude více použitelná.

    Dále když již nebude použitelná (a k tomu po několika letech dojde tak jako tak), je nutné ji ekologicky zlikvidovat. Nejjenodušší je zajít do nejbližší prodejny autodílů/autodoplňků nebo servisu, automechanikovi. Tam ji zadarmo přijmou a odešlou přímo výrobci. Tyto náklady si hradí výrobce sám.

    Zdeněk Kopš, Autodíly-online
    http://www.autodily-online.cz/
    GSM: +420 722 534 802

    • Byla pro vás tato odpověď užitečná?
    • Ano
    • Ne

Tato otázka byla již uzavřena, protože na ni nikdo během posledních 90 dnů neodpověděl.

Pokud se chcete zeptat na něco dalšího, položte novou otázku.