Poradna Exide Premium 12V 64Ah 640A EA640

Autor: Jirka S. | Vloženo: 10.10.2014 000 21:09 | Témata: Poradna Exide Premium 12V 64Ah 640A EA640

Jirka S.

Jirka S.

Samovybíjení uskladněné autobaterie.

Jak často je vhodné tuto autobaterii 12V 64Ah dobíjet a jak dlouho, když je nějaký čas nepoužívaná a slouží jako záloha? Jakou roli při tom bude hrát okolní teplota? Uskladnění pod střechou, zakrytá, ale při venkovních teplotách.

  • 13. října 2014 - Nejlepší odpověď Autor otázky označil tuto odpověď jako nejlepší.

    Dobrý den,

    pokud je baterie nepoužívaná a slouží jako záloha (a pro startovací baterii toto není úplně vhodné použití), potom zcela nejideálnější je zakoupit udržovací nabíječku, která je neustále připojena a udržuje baterii v nabitém stavu.

    Dále k nabíjení doporučuji automatickou nabíječku, která v případě plného nabití přestane akumulátor nabíjet, nehrozí tak jeho přebití a tím poškození (např Bosch C3 http://www.autobaterie-pema.cz... ).

    Pokud máte standardní nabíječku, něco o nabíjení tímto způsobem si můžete přešíst zde: http://blog.autodily-pema.cz... ).

    Baterii doporučuji nabíjet minimálně co 3 měsíce, ale v případě, že se baterie nepoužívá, tak spíše častěji, protože samovybíjení probíhá prakticky neustále. Jedině tak udržíte baterii v dobré kondici. Pokud baterii nebudete udržovat v nabitém stavu, značně se zkrátí její životnost. Nevím, co přesně zálohujete, ale pokud baterie vydá větší množství energie, je vhodné ji poté nabít ihned.

    Co se okolní teploty týká, ideální je nabíjet při pokojové teplotě. Nikdy nenabíjejte zmrzlou autobaterii (zároveň mějte na paměti, že plně nabitá autobaterie nejlépe odolává mrazu), také bych spíše nedoporučil nabíjet baterii za tropických teplot. V každém případě nabíjení za různých teplot ovlivňuje nabíjecí proces. Některé moderní, procesorem řízené nabíječky umí pracovat s tzv. teplotní kompenzací. To znamená, že v závislosti na okolní teplotě upravuje nabíjecí charakteristiky, aby výsledek nabíjení byl co nejlepší.

    S pozdravem Vladislav Müller, Autodíly PEMA.

    • Byla pro vás tato odpověď užitečná?
    • Ano (11)
    • Ne

Tato otázka byla již uzavřena.

Autor otázky byl spokojen s obdrženou odpovědí, proto je otázka uzavřena a nelze na ni dále reagovat. Pokud se chcete zeptat na něco dalšího, položte novou otázku.